Specijalni predstavnik Euroske unije na Kosovu Peter Faith najavio je u Štrpcu privatizaciju hotelsko-turitsičkog preduzeća "Ineks ski centar Brezovica".

Kosovska agencija za privatizaciju je dva puta do sad odlagala prodaju hotela. Faith je kazao da će privatizacija biti obavljena uz dogovor kako EU, Beograda i Prištine, kako bi najviše koristi imali mladi, koji čekaju na posao, ali nije precizirao kada će to biti obavljeno. Žitelji Štrpca, mahom Srbi, protive se privatizaciji po sistemu kosovskih institucija.

Predstavnik Eurospke unije na Kosovu Peter Faith boravio je u Štrpcu kako bi, kako je kazao, ubjedio Srbe da u što većem broju izađu na izbore 13. decembra, u drugom krugu glasanja za predsjednika opštine. 

Međutim, više od izbora, žitelje Štrpca i novinare je zanimalo da li će hotelski kompleks "Ineks ski centar Brezovica" biti privatizovan.

"Vidimo svjetlu budućnost za Štrpce. Privatizacija smještaja Ineksa će biti urađena uz konsultacijue sa lokalnim stanovništvom. Privatizacijom turističkog kompleksa biće omogućeno otvaranje novih radnih mjesta što je važno za zapošljavanje, naročito mladih“, rekao je Faith.

"Privatizacija će biti uređena na trasnparentan način. Privatizacija ski centra će biti obavljenja u saradnji sa EU, Beogradom i Prištinom, jer za Uniju regionalna saradnja je važan uslov“, poručio je Faith.

Kosovska agencija za privatizaciju je do sada najavljivala pa odlagala privatizaciju. Na posljednjem tenderu za privatizaciju oglasila je na prodaju manje atraktivne objekte od samih hotela.

"Ineks ski centar Brezovica" pored tri hotela za smještaj nekoliko hiljada turista ima i devet žičara, sa stazama do 2.500 metara nadmorske visine. Nakon rata, objekti na Brezovici djeluju uglavnom pusto.