Premijer Hashim Thaçi razljutio je Švicarce uvredljivim poređenjem izvjestioca Savjeta Evrope za Kosovo Dicka Martyja sa Jozefom Gebelsom i njegov izvještaj s nacističkom propagandom.

Prema pisanju švicarskog dnevnika “Maten”, ovo poređenje je za švicarske političare uvrijedljivo i nasilno. Tvrdnje da je izveštaj Martyja sačinjen na način koji je primenjivao Gebels za vrijeme Trećeg rajha, prema izjavama poslanika švicarske skupštine, neprihvatljive su.
 
“Ne djelim ovo viđenje o Kosovu, ali Marty je kolega prema kojem imam veliko poštovanje”, rekao je lider Zelenih Ili Loyenberger.
 
Uporediti njegov rad sa Gebelsom je neprihvatljiv potez koji je naišao na kritiku Iva Perena iz stranke UDC/NE.
 
“Poređenje je neprihvatljivo”, rekao je Christian Lischer iz Lib./GE.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Švicarske na pitanje “Matena” da li treba Bern da reaguje na uvrede sa Kosova upućene Martyju, odgovorilo je da “Švicarska apeluje na pogođene zemlje da se ophode prema ovoj temi na ozbiljan način i doprinesu objašnjavanju optužbi koje se nalaze u izvještaju Savjeta Evrope”.
 
Ministarstvo dalje navodi da “Švicarska već dugo podržava preduzete napore na polju savladavanja prošlosti na Kosovu na objektivan način”.