EULEX je formirao specijalnu policijsku jedinicu zaduženu za sjever Kosova, saopšteno je iz te organizacije.


Portparol EULEX-a Hans Christian Klasing je precizirao da je, iako je jedinica formirana u novembru, još uvijek u toku regrutovanje ljudi.

Povod za formiranje ove jedinice bila je potreba za borbu protiv organizovanog i velikog kriminala, posebno na sjeveru Kosova, rekao je on.

Portparol EULEX-a je naglasio da su u rad jedinice, koja broji dvadesetak osoba, pored policajaca, uključeni tužioci i carinici i da je ideja da na rješavanju teških krivičnih dijela rade profesionalci.

Portparol EULEX-a je dodao da specijalna policijska jedinica EU saradjuje sa lokalnom policijom, a da zadatke dobija od EULEX-ovog tužilaštva.

Takođe je naveo da imaju eksperte obučene za borbu protiv pranja novca, a da će fokus biti i na borbi protiv trgovine narkoticima i ljudima i da kombinacija tužilaca i policajaca u ovoj jedinici čini ovakvu vrstu operativne grupe veoma efikasnom.

Klasing je takođe kazao da je ova jedinica operativna, ali da očekuju da im se pridruži još nekoliko ljudi.

Zbog interesa istrage on nije precizirao na kojim slučajevima jedinica radi, ali je kazao da rade na nekoliko kriminalnih slučajeva iz oblasti koje je pomenuo.