U jednoj procureloj američkoj diplomatskoj depeši, koju je obelodanio internet sajt Wikileaks a objavio norveški list Aftenposten, piše da se Izrael "priprema za veliki rat na Bliskom istoku".


U dokumentu iz novembra 2009. godine, pored ostalog, stoji da je izraelski načelnik generalštaba Gabi Ashkenazi članovima jedne američke delegacije rekao da iranske rakete velikog dometa "predstavljaju ozbiljnu opasnost za Izrael".

General Ashkenazi je i pored toga naglasio da neposrednija opasnost po njegovu zemlju potiče od Hezbolaha i Hamasa koji, kako je rekao, "primaju novac i oružje od Teherana".

U depeši se navodi i ocjena generala Ashkenazija da će se naredni rat na Bliskom istoku voditi u Libanu i u pojasu Gaze.

Izrael je, inače, od ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva u ponedjeljak zatražio da odloži planiranu posjetu toj zemlji zato što su zapošljeni u izraelskom ministarstvu inostranih poslova stupili u štrajk.

Zapošljeni u izraelskim ambasadama traže retroaktivno povećanja plata za više mjeseci, i odnedavno odbijaju da izraelskim političarima pomažu u koordinisanju diplomatskih posjeta.

Visoki zvaničnik izraelskog ministarstva inostranih poslova rekao je da zbog svega toga predsjedniku Medvedevu ne bi bio priređen adekvatan doček, i da je ruska strana pristala na odlaganje posjete.