Grčka je saopštila da će izgraditi ogradu na dijelu svoje granice sa Turskom, kako bi spriječila veliki broj ilegalnih imigranata koji tim putem ulaze na grčku teritoriju.


Poslije ekonomske krize, ilegalna imigracija je jedan od najvećih problema sa kojima se Grčka suočava i prijedlog o izgradnji ograde dužine od 12,5 kilometara, tumači se kao znak očaja i frustraciije vlade u Atini.

Devet od deset ilegalnih imigranata koji uđu u Evropu to učine preko grčke granice sa Turskom u oblasti Evros, na severoistoku zemlje.

Procjenjuje se da je samo tokom prošle godine u Grčku ušlo i uglavnom ostalo oko 120 hiljada ilgalnih useljenika.

Grčki ministar za zaštitu državljana, Christos Papuchis, izjavio je da njegova zemlja nema kapacitete da primi toliko veliki broj imigranata uglavnom sa Bliskog istoka, ali i iz Avganistana i Iraka.

Levičarske opozicione stranke kritikovale su plan o izgradnji ograde kao nehuman, a slično je reagovala i Evropska komisija.

Njen portparol Michelle Serson rekao da niko ne spori da Grčka ima veliki problem sa imigrantima, ali izgradnja ograde nije i rješenje tog problema:

"Ograde i zidovi su se u prošlosti pokazali samo kao kratkoročne mjere, koje nisu pomogle sistematskom rješavanju problema migracije."

Slična je ocjena Billa Frelika iz nevladine organizacije Human Rights Watch:

"Ograda sigurno neće rješiti problem s kojim je Grčka suočena. Samo će "skrenuti" imigrante na druge rute. Grčka ima veoma dugačku obalu, pa će ti ljudi biti izloženi opasnostima na otvorenom moru. Ovo je mnogo širi problem koji obuhvata: osnovne razloge ljudskih migracija, disfunkcionalni sistem procesuirana ilegalnih imigranata u Grčkoj i - na kraju - neravnomjernu raspodjelu tereta unutar Evropske unije."

Prema tzv. "Dablinskim pravilima" za svakog uhvaćenog ilegalnog imigranta, ma gdje bio u Uniji, odgovorna je zemlja članica kroz koju su i ušli u Uniju.

U ovom slučaju to je Grčka, u koju druge članice bez mnogo zadrške vraćaju sve takve ljude koje uhvate na svojoj teritoriji.

Rezultat je, kaže Bill Frelick, da Grčka podnosi nesrazmjerno veliki dio tereta ilaglne imigracije:

"Druge zemlje članice su zadovoljne ovakvim sistemom, jer cio problem svaljuju na Grčku. Dakle, u pitanju je nepravedan sistem koji najveći teret stavlja na zemlje članice koje su, ne svojom greškom, na periferiji Unije i tako rute preko kojih ilegalni imigranti prvi put ulaze u Evropsku uniju. Efekat tako nepoštenog sistema, u kojem nema ravnopravne podjele tereta, jeste da zapravo podstiče Grčku da pravi ograde, odvraća ljude i skreće ih prema drugim članicama Unije", kaže Frelick.

/BBC/