Lononski Guardian izvještava da se i Albanija pridružila zahtjevima da se - poslije izvještaja Dicka Martyija - sprovede nezavisna istraga o navodnoj trgovini organima ubijenih zarobljenika.


Visoki albanski zvaničnici i dalje odbacuju navode iz izvještaja Savjeta Evrope, prema kojem je Oslobodilačka vojska Kosova srpske zarobljenike prebacivala u logore na sjeveru Albanije.

Neki od tih zarobljenika su - prema izvještaju Dicka Martyija - odvođeni u improvizovanu kliniku nedaleko od Tirane, gdje su ubijani hicem u glavu, da bi im potom bili izvađeni bubrezi, piše Guardian.

Albanska televizija sinoć je prenela izjavu premijera Sali Berishe, koji je ponovio da izvještaj nije zasnovan na činjenicama ili stvarnim informacijama.

Uz to, istakao je albanski premijer, Dick Marty je dobro poznat po svojim antikosovskim stavovima.

Berisha je, međutim, povukao iznenađujući potez - pozvao je EULEX da ispita navode iz izvještaja i ponudio punu saradnju Albanije.

Takođe je rekao da neće biti nikakvih ograničenja na istragu koju bi Haški tribunal eventualno sprovodio u Albaniji.

Tirana je prethodno bila meta kritika međunarodne zajednice da se suprotstavlja nastojanjima da se sprovede istraga o zatvoreničkim logorima na sjeveru zemlje, podsjeća Guardian.