Kosovo je ušlo u 2011. s visokim stupnjem korupcije, kažu predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije (ABPK). Direktor tog tijela, Hasan Preteni, kaže da nijedna kosovska institucija nije izbjegla da ne bude obuhvaćena korupcijom. On kaže da nije zadovoljan rezultatima borbe protiv korupcije.


"Korupcija na Kosovu još uvijek je prisutna u velikoj razmjeri. Građani Kosova su više očekivali u radu i borbi protiv korupcije u 2010. Mislili smo da institucije, koje su usmjerene na borbu protiv ovog fenomena, raditi više. Bilo je obećanja, nekih obveza, no na kraju se ispostavilo da se ne možemo pohvaliti postignutim rezultatima u godinu koja je iza nas", rekao je Preteni.

U 2010, izviješta se da je najkorumpiraniji sektor oko političkih stranaka, a nakon njih pravosudni sektor. Preteni kritizira pravosuđe zbog neangažovanja oko predmeta koji se bave korupcijom.

"Zašto izostaju rezultati? Da li je zbog toga što kaznene prijave nisu na snazi, nisu materijalizovane, ili istrage nisu profesionalno urađene? Pravosuđe treba pokazati to", kaže on.

Predstavnici civilnog društva su u više navrata izrazili zabrinutost o nivou korupcije. Oni su pozvali nadležne vlasti da u 2011. počnu jaču borbu protiv ovog fenomena.

Vođa Organizacije za demokraciju, borbu protiv korupcije i dostojanstvo, "Ustani," Avni Zogjani kaže, unatoč izjavama u korist borbe protiv korupcije, u praksi nema zabilježenih rezultata.

"Rezultati su bili u suprotnosti s obećanjima, bez obzira na retoriku s kojom je Vlada koju smo imali došla na vlast. Kosovske institucije za ovo vremensko razdoblje, su trebale ojačati, one su znatno oslabljene. "

Kosovska vlada je u više navrata proglašavala "nula tolerancije" protiv korupcije. Dana 26. februara prošle godine donela je odluku o uspostavljanja posebnog odjeljenja, nazvanog Task-Force, za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Ovo odjeljenje funkcionira unutar Ureda specijalnog tužioca Kosova.