Kosovo će 2011. godinu provesti u izolaciji, ocjenjuju poznavatelji europskih integracija u Prištini. Za razliku od zemalja u regiji, kosovski građani će i ove godine biti natjerani da se obraćaju ambasadama pojedinih država na Kosovu ukoliko žele da posjete bilo koju zemlju članicu EU.


Krajem prošle godine, EU je skinuo vizni režim za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, proces koji je bio završen početkom decembra  2009. za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Unatoč izjavama punim nade kosovskih dužnosnika i onih evropskih, Kosovo još uvijek nije počelo sa službenim dijalogom, niti posjeduje strategiju za liberalizaciju viznog režima s EU.

Direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Venera Hajrullahu, je rekla da nepostojanje službenog dijaloga s EU o viznom pitanju, stvara nesigurnost za građane Kosova vezano za vremenski rok oko ovog procesa.

"Nedostatak formalnog dijaloga između Kosova i EU oko liberalizacije viznog režima, je ono što stavlja građane Kosova - ne samo u izolaciji, nego i u potpunoj neizvjesnosti o tome kada se, realno, može očekivati kretanje bez viza ", kaže Hajrullahu.

Prema njezinim riječima, zbog nedostatka konkretnih procjena Europske komisije o ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima, teško je predvidjeti vrijeme kada će Kosovo moći ući u Šengensku bijelu listu.

Ali, s druge strane vlasti na Kosovu izrazili su uvjerenje da su ispunili sve uvjete za dobivanje strategije liberalizacije viznog režima od strane EU. Ministar za Integracija u ostavci, Besim Beqaj, rekao je da će ove godine kosovske institucije zadovoljiti sve kriterije koje je postavilo Bruxelles kako bi ih prezentirali početkom 2012.

Povratak, reintegracija povratnika, integrirano upravljanje granicama, sigurnost putnih isprava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i ostalo smatraju se glavnim uvjetima koji se moraju ispuniti od strane kosovski vlasti u vezi liberalizacije viza.

Bivši šef Agencije za europske integracije, Shenoll Muharremi, procjenjuje da se ovi kriteriji nisu u potpunosti ispunili. Muharremi je izrazio bojazan da će kosovske institucije do početka 2012. godine ispuniti sve potrebne uslove.

"S obzirom na sve ove uvjete i druge kriterijime, mislim da je previše ambiciozno i ukoliko se ne desi neko čudo u 2011. godini, Kosovo neće moći ući u Bijeli šengen početkom 2012", procjenjuje Muharremi.

Slična izjava Beqajevoj, data ne tako davno od strane premijera u ostavci, Hashima Thaçija, je da će u toku prvih 15 mjeseci njegovog eventualnog mandata kao novog premijera Kosova, građani moći da se kreću bez viza u zemljama Šengena.

U međuvremenu, rok za pokretanje službenog dijaloga o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, koji je spomenut nedavno od strane visokih predstavnika EU bio je "USKORO".