Završena i četvrta runda pregovora u Briselu

Beograd i Priština postigli dogovor o privremenoj naplati carina na prelazima Brnjak i Jarinje. Dogovoreno da se prikupljena sredstva slivaju u fond koji će formirati EU i koji će biti korišćen isključivo za sjever Kosova, prenose agencije.

Poslije punih pet sati, u Briselu je završen trilateralni susret predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, premijera Kosova Hashima Thaçija i šefice evropske diplomatije Catherine Ashton.
Nakon sastanka, premijer Kosova Hashim Thaçi je rekao kako je "više optimista nego ranije u napretku izgradnji odnosa između Kosova i Srbije."
"Razgovarali smo o pitanjima o kojima smo ranije dogovorili, o potpunoj provedbi Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Naravno, sada će se carina naplaćivati u skladu s normama određenim  Ustavom  i zakonima Kosova", kazao je Thaçi. 
Na pitanje da li će ubuduće carinu plaćati i kosovski Srbi  i gdje će se slivati sredstva, Thaçi je samo odgovorio: "Sve će biti u skladu sa zakonima Kosova".
Srbijanski premijer je, poslije sastanka, rekao da su razgovori vođeni o postojanju institucija Srba na sjeveru Kosova, koje bi bile prihvatljive za obje strane, kao i posebnosti srpske zajednice.
"O ovome će biti govora na slijedećim sastancima, a izveštaj EU će biti podnet do aprila", rekao je Dačić.
On je, takođe, rekao i da je postignut dogovor o privremenoj naplati carine na prelazima Jarinje i Brnjak.
"Dogovoreno je da EU formira fond u koji će uvid imati Priština i Srbi sa sjevera Kosova. U taj fond će se slivati sva sredstva od carina i biće korišćen isključivo za sjever Kosova", rekao je Dačić.
Iz kabineta Catherine Ashton je u pisanom saopštenju potvrđeno da su dvojica premijera zaključila privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a na graničnim prelazima.
"Imali smo dug i konstruktivan razgovor i dogovorili se da se radi intenzivnog dijaloga ponovo sretnemo u februaru, kada se nadamo da ćemo postići značajan napredak u skladu sa zaključcima Evropskog savjeta iz decembra 2012", piše u saopštenju Catherine Ashton.
Sastanak je održan u kabinetu Ashtonove, koja je prethodno imala kratke odvojene sastanke sa Dačićem i Thaçijem.