Visoka predstavnica EU Catherine Ashton kaže da će dijalog Prištine i Beograda biti fundamentalan za mir, bezbjednost i stabilnost u cijelom regionu.


Ashton je naglasila da je dijalog najvažniji zbog poboljšanja života građana.

Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, koji treba da počne poslije završetka izbornog procesa na Kosovu, Ashton je u intervjuu listu "Koha ditore" istakla da je dijalog bez sumnje veoma važan, ali isto je važan i "solidan izborni proces na Kosovu".

O tome šta građani Kosova mogu očekivati u 2011. godini od EU, ona je rekla da mogu očekivati dalje zalaganje za evropske perspektive.

"Nadamo se da možemo započeti i dijalog o vizama, učešće u evropskim programima, kao i jačanje trgovinskih odnosa. Ali i to veoma zavisi i od Kosova", kazala je Catherine Ashton.

Na pitanje kada Kosovo može makar započeti razgovore za ukidanje viza, ona je odgovorila da se nada da će se to desiti ubrzo, ali da najprije treba ispuniti uslove u sprovođenju reformi.

"Kao što smo vidjeli u slučaju Albanije i BiH, pitanje viza je jasno pokazalo da će konkretna primjena reformi donijeti rezultate i za građane", rekla je Catherine Ashton.