Sigurno nema države na svijetu gdje sudija i čistač imaju istu platu. Ili da mjesečna plata šefova javnih službi bude kao polovina godišnjih prihoda predsjednika Vrhovnog suda Republike Kosovo. Ali ovi paradoksi su "normalnost", u novoj državi Kosovo.


Ljudi koji rade u pravosuđu imaju "previsoke" plate u odnosu na mnogo dužnosnika koji vode državne institucije, nezavisne agencije i javna preduzeća koji prikupljaju desetine hiljada godišnje na ime plata i nadnica.

Ako se osvrnemo na najpoznatiji kviz na svijetu, "Ko želi biti milioner", u kojem maksimalni dobitak na "kosovskom tržištu" iznosi 50 hiljada eura, onda sve ove službenike možemo nazvati "milionerima". Ima skoro godina kako ovaj kviz čeka na prvog "milionera", ali njega još nije bilo. A s druge strane ima dužnosnika koji su u toku 2010. godine inkasirali prihode do 60 hiljada eura, koji se plaćaju samo iz javnih prihoda, bilo da je iz budžeta Kosova, iz budžeta javnih preduzeđa, ili od Univerziteta u Prištini.

Dužnosnici institucija i javnih poduzeća stalno odbijaju da javno objave svoja primanja. Čak je i nekoliko godina za redom to bila enigma za građane Kosova. Međutim, na kraju su na osnovu zakonske obaveze morali popuniti formular o porijklu i stanju imovine. Obrasce koji su objavljeni od strane Agencije za borbu protiv korupcije.

Čelnici Trust-a, KOSTT-a, Centralne banke, Post-Telecom-a, KEK-a, Aerodroma, ako su ideju o odlasku na posao temeljili na plati, onda nemaju razloga da žude za mjesto predsjednika, a još manje predsjednika Skupštine ili premijera. Čelnici ovih institucija imaju najveće plate, ili približno isto kao i kosovski državni vrh.

Top-deset mjesečnih plata

1.    Adrian Zalli (Trust)    5.500 euro

2.    Shyqeri Haxha (PTK)    4.454 euro

3.    Hashim Rexhepi (CBK)    4.300 euro

4.    Fadil Ismajli (KOSTT)    3.500 euro

5.    Fatmir Sejdiu (Predsjedništvo)    3.400

6.    Nexhat Kryeziu (CBK)    3.300 euro

7.    Gani Gërguri (CBK)        3.300 euro

8.    Agron Krasniqi (Trust)    3.100 euro

9.    Vërshim Hatipi (Trust)    3.100 euro

10.    Agron Mustafa (Aerodrom)    3.014 euro

11.    Arben Gjuka (KEK)    2.800 euro +/- 25 %

12.    Jakup Krasniqi (Parlament)    2.700 euro.

/ Koha Ditore /