Postoje tri opcije koje se smatraju najozbiljijim oko formiranja buduće vlade. Kao prvo formiranje vladajuće koalicije, koja se trenutno procjenjuje da može biti vrlo krhka i nestabilna. Drugo, privremena tehnička koalicija koja će pripremiti državu za ulazak u nove izbore, i treća mogućnost - formiranje dveobuhvatne Vlade, koja će se takođe formirati na temelju ugovora do sljedećih izbora.


Za treću mogućnost se vjeruje da može doći do izražaja samo kao rezultat međunarodnog pritiska na sve političke partije.

Aanalitičar Shkëlzen Maliqi kaže da će se matematika brojeva u Skupštini o formiranju koalicijske vlade razjasniti nakon 9. januara. Maliqi predviđa da će PDK, kao pobjednička stranka, biti prisiljeni da potpiše sporazume s AKR, a možda čak i AAK, kako bi osigurala potreban broj glasova u Skupštini.

S obzirom da PDK nije osvojila većinu potrebnu za formiranje vlade, drugianalitičar, Ramush Tahiri, kaže da će PDK biti primorana, da pored manjina, formira vladu s AAK-om i AKR-om. Međutim, obje ove političke stranke također imaju svoje vlastite zahtjeve, tako da Tahiri vidi probleme za PDK oko formiranja sljedeće koalicijske vlade.

Dok osporavanje izbornih rezultata od strane političkih stranaka, kao što je već slučaj LDK-a Isa Mustafa, gurnulo bi zemlju u institucionalnu krizu, kaže Ramush Tahiri.

Kao treća rezervna  mogućnost, prema analitičarima, je stvaranje sveobuhvatne vlade s preliminarnim sporazum o mandatu i razdoblju do novih izbora.