Kosovski političari i analitičari pozitivno su ocjenili predstavljanje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o proglašenju nezavisnosti.

"Do sada izneti argumenti su apsolutno u našu korist. Naš tim je dokazao da su nezavisnost proglasili legitimni i demokratski izabrani predstavnici i da je proglašenje nezavisnosti bilo potpuno u skadu i sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN", rekao je ministar u Vladi Kosova Arsim Bajrami.
On je rekao da se Srbija i države koje osporavaju proglašenje nezavisnosti pozivaju na argument da je nezavisnost Kosova čin secesije ili akt povrijede teritorijalnog integriteta.

"Oni kao da zaboravljaju da je taj integritet deklasiran samom rezolucijom 1244 kojom je Kosovo ušlo u međunarodni proces", rekao je Bajrami.

I poslanik Ibrahim Gashi rekao je da je nastup ministra spoljnih poslova Kosova Skendera Hysenija i ekipe naših advokata bio dobar.

"Naša strana predstavila je zakonske, političke i historijske argumente značajne za međunarodno pravo u slučaju Kosova", rekao je Gashi.

Mediji na Kosovu veliku pažnju posvećuje procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a predstavnici vlasti su izrazili uvjerenje da će mišljenje suda biti u našu korist.