Dnevna štampa, pišući o ustoličenju episkopa raško-prizrenske eparhije Teodosija, taj čin ocjenjuje kao politički. Razlog za to je sadržaj obraćanja patrijarha Irineja vjernicima, ali i prisustvo nekolicine ministara Vlade Srbije.

"Irinej proklinjao trgovce ljudskim organima tokom crkvene svečanosti“, "Uveden u tron političar Teodosije", "Ustoličen kletvama", "Na dan usloličenja pripadnici MUP-a Srbije patrolirali sjeverom Kosova“, samo su neki od naslova.

"Koha ditore" piše da je srpski patrijarh Irinej iskoristio vjersku svečanost u Prizrenu, da bi „proklinjao sve one zbog kojih srpski narod na Kosovu pati, a posebno one koji su organe Srba prodavali za veliki novac".

List piše da je patrijarh na ceremoniji pominjao spaljivanje crkava i kuća, raseljene Srbe i njihov nestanak, a da su kriminalci vadili i prodavali njihove organe za velike pare.

"Koha" navodi da su glavnom magistralom na sjeveru Kosova juče patrolirali pripadnici MUP-a u zajedno sa pripadnicima kosovske policije, obezbjeđujući prolazak vjernicima i srpskim političarima koji su išli na ustoličenje episkopa Teodosija.

List "Zëri" pod naslovom "Uveden u tron ’političar’ Teodosije", navodi da je novimenovani vladika Teodosije „proklinjao one koji su pomenuti u izvještaju Dicka Martyja“, rekavši da su "oni koji su trgovali organima Srba, zaradili nevjerovatne pare".

"Srpski episkop Teodosije je u nedjelju uveden u tron u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu. I dok je srpski propovednik, kao i svi ostali u hijerarhiji Srpske autokefalne crkve pretvorio versku liturgiju u politiku, čak je kleo bivše predstavnike Oslobodilačke vojske Kosovo koji su pomenuti u izvještaju kontroverznog savjetnika Dicka Martyja kao profitere od trafikinga Srbima“, prenosi „Zëri“ u izvještaju iz Prizrena.