Pokret "Samoopredjeljenje" optužio je sinoć vladu Kosova što je, kako kažu, dozvolila ulazak na Kosovo nekolicini ministara Vlade Srbije na ustoličenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

"Srbija i dalje nastavlja da širi svoj uticaj na Kosovu. Njoj u pomoć priskače, kao i uvijek do sada, i Vlada Kosova u ostavci", navodi se u saopštenju i dodaje da jučerašnjme skupom u Prizrenu "Srbija nastavlja svoj tradicionalni šovinizam".

U saopštenju pokreta, čiji je vođa Albin Kurti, ističe se da "Srpska Pravoslavna crkva Borisa Tadića nastavlja svoj zadatak tamo gdje je stala za vrijeme vladavine Nikole Pašića i Slobodana Miloševića. Ali, ovog puta, i uz pomoć kosovske vlade".

Lideri ovog pokreta optužuju odlazećeg premijera Hashima Thaçija, navodeći da "Srbija korača i gazi krvavu kosovku zemlju, a ne Thaçijeve kuće u Dubaiju ili Evopi".

"Srbija je stigla zato što je politička klasa Kosova, nekada ujedinjena u pregovaračkom timu, prihvatila da pravoslavno naslijeđe na Kosovu bude dio imovine Pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu", navodi se u reagovanju pokreta.

Jučerašnjim ustoličenju episkopa raško-prizrenskog Teodosija u Prizrenu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković i izaslanik predsjednika Srbije Mlađan Đorđević.