Premijer Kosova u ostavci, Hashim Thaçi, vjeruje da će se vladajuća koalicija moći formitari nedjelju dana poslije 9. januara.

 
"Govorim s punim uvjerenjem da će se nedjelju dana poslije 9. janura formirati sveobuhvatna i multietnička koalicija", kazao je Thaçi.

On nije ukazao na to s kim će stvoriti koaliciju, ali objasnio s kim neće stvarati. U Pokretu "Samoopredjeljenje" i LDK-au ne vidi partnere za buduću vladinu koaliciju.

"Oni koji se protive autoputu, protive slobodnoj tržišnoj ekonomiji , protive privatizaciji, oni koji posjeduju mentalitet prošlosti, i oni koji obećavaju izborno nacionalno ujedinjenje, ne mogu biti u mojoj vladi", rekao je Thaçi.

"Crvene linije" koje neki članovi AAk-a postavljaju kako ne bi ušli u koaliciju sa PDK-om, Thaçi nije uzeo kao ozbiljne, kao i to da ne poriče da će posjetiti Ramusha Haradinaja u Hagu.

S uvjerenjem da je najglasaniji političar na Kosovu, osjeća se odgovornim za pronalaženje dobrog predsjednika. Ne kaže da li bi to mogao biti Behgjet Pacolli, Blerim Shala, Murat Jashari ili Adem Demaçi, ali tvrdi da budući predsjednik imaće političku adresu.