Jučer je zasjedao Opštinski komitet za bezbjednost u Prizrenu. Jedina tačka dnevnog reda bila je inauguracija novog episkopa raško-prizrenskog Teodosija.


 
Predsjednik opštine dr. Ramadan Muja obavjestio je članove komiteta kako je od komandanta južnog sektora KFOR-a,njemačkog generala Stefana Tomasa obavjesten da će ceremoniji inauguracije episkopa rasko-prizrenskog Teodosija prisustvovati predsjednik Srbije Boris Tadić, više ministara, među njima možda i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kao i ministar za Kosovo u Vladi Srbije  Goran Bogdanović, ali i oko dvije hiljade vjernika sa Kosova i iz Srbije.
 
Predsjednik MUja kazao je da on lično od nikoga nije pozvan da prisustvuje ceremoniji, nezna hoće li neko od kosovskih zvaničnika biti prisutan. On neće uzeti učešće jer nije pozvan. Apelovao je međutim na građane da budu dostojanstveni i ne nasjedaju na eventualne provokacije.
 
Nije poznato niti da li su pozvani predstavnici muslimanske i katoličke vjere ovdje u Prizrenu niti sa Kosova.
 
Direktor regionalne policije, major Nexhmi  Krasniçi izjavio je kako je policija preduzela sve mjere bezbjednosti prije, za vrijeme i nakon ceremonije inaugiarcije. Biće angažovano oko 300 policajaca plus pripadnici specijalne jedinice.
 
"U okviru organizacije napravljen je operativni plan na nivou centralnog ali i lokalnog štaba. Imamo pojačanja i iz Prištine, ali i KFOR-a i EULEX-a“ – izjavio je major Krasniçi, a prenose lokalni elektronski mediji.
 
Ovo je najaveći vjerski skup Srba nakon rata u Prizrenu. Već od juče ispred saborne crkve svetog Đorđa u strogom centru grada parkiran je poveći broj vozila sa registarskim oznakama iz Srbije iako je to pešačka zona i vozila se ovdje godinama ne mogu vidjeti.
 
Crkva i oko nje sve je blagovremeno uređeno.