Bivši američki specijalni izaslanik za Balkan Robert Gelbard kaže da se navodi iz izvještaja Dicka Martyija moraju istražiti, jer su optužbe vrlo ozbiljne.


On smatra da optužbe koje Hashima Thaçija navode kao vođu grupe koja je trgovala ljudskim organima, nisu povezane sa pitanjem nezavisnosti Kosova.

"Optužbe protiv Hashima Thaçija u izvještaju izvjestioca SE Dicka Martyija krajnje su važne i toliko ozbiljne da se o njima mora sprovesti istraga“, kazao je Gelbart za Glas Amerike.

„Sam Dick Marty je sklon senzacionalizmu, ali on je izneo ozbiljne optužbe koje se moraju ispitati. Ali, ove optužbe u vezi sa Thaçijem nisu povezane sa pitanjem nezavisnosti Kosova“, dodao je on.

Gelbart kaže i da odaje priznanje vlastima u Srbiji što, i pored navoda iz izvještaja Dicka Martyija, smatraju da dijalog Prištine i Beograda treba da počne.

„Odajem priznanje i jednoj i drugoj vladi, koje uočavaju da postoje praktična pitanja između dvije susjedne zemlje koja treba rješiti, a koja se odnose na električnu energiju, telekomunikacije, saobraćaj, snabdjevanje vodom itd", kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, slučaj Hashima Thaçija ne bi trebalo da bude prepreka budućem dijalogu Prištine i Beograda, naročito kada je riječ o pitanjuma od važnosti za građane.