Članovi Konsultativnog vijeća zajednica Kosova, iz bošnjačke zajednice, Ćerim Bajrami, potpredsjednik i Sahit Kandić, član Vijeća, te Isak Meta, član predsjedništva Bošnjačkog savjeta Kosova, posjetili su juče u Kliničkom centru u Prištini teško ranjenog Edina Islamovića.

Ovaj Bošnjak je ranjen u nedavnom gnusnom napadu na sjeveru Kosova kada je ubijen Šefko Salković koji je također bio komesar Centralne izborne komisije Kosova. Prije dvije nedjelje rahmetli Šefko Salković s ranjenim Edinom Islamovićem autom su krenuli iz rodnog sela Rvatske u općini Leposavić noseći podatke potrebne za posmatrače za parlamentarne izbore koji su se održavali za tri dana, u CIK u Prištini.

Prvi utisak, nakon posjete bošnjačkih predstavnika ranjenom Islamoviću jeste da se ovaj 25-ogodišnji Bošnjak, unatoč teškim povrijedama od šest metaka ispaljenih u njega,  ipak oporavlja. „Očigledno najkritičniji period oporavka ovog hrabrog mladića je iza njega, i on je samo Božjom voljom ostao u životu, s obzirom da je bio pogođen sa šest metaka po gornjem dijelu tijela“, naglašava Ćerim Bajrami, te prenosi Islamovićeve riječi da je svo vrijeme poslije gnusnog napada i ranjavanja od vatrenog oružja, bio svjestan sve dok je stigao u bolnicu u Mitrovici, da bi kasnije došao sebi tek u KBC u Prištini.

Opisujući oružani napad na njih u po bijela dana, Islamović je pokušao da poslije prvog pogotka pobjegne iz vozila, ali dvojica maskiranih ubica su ga i dalje gađali i pogodili više puta. Prestali su sa paljbom tek kad su vjerovatno pomislili da je ubijen, pošto je uspio da se otkotrlja u rijeku Ibar.

Po njegovim riječima, na njega kao vozača, pucao je suvozač iz omanjeg auta bez registarskih tablica koje se nalazilo ispred njih, dok je vozač tog auta pucao u rahmetli Šefka Salkovića, koji je bio pored Islamovića kao suvozač. Šefko je  prvim hicem u lice bio smrtno pogođen. Islamović je još kazao da su, kako je u međuvremenu saznao, rahmetli Šefka zločinci dodatno izrešetali na sjedištu njihovog automobila. Šefko Salković je sahranjen u Novom Pazaru, gdje mu žive roditelji.

Članovi Konsultativnog vijeća su poželjeli Edinu Islamoviću brzi oporavak, sabur i savjetovali mu oprez. Inače Islamović je pod policijskim nadzorom 24 sata.

Ćerim Bajrami i Sahit Kandić su također uputili apel Bošnjacima gdje god da žive da budu solidarni, pruže podršku i pomognu Bošnjake sa sjevera Kosova.

Ponosnim Bošnjacima sela Rvatske i preostalim pripadnicima bošnjačkog naroda na sjeveru Kosova, članovi Konsultativnog vijeća i Bošnjačkog savjeta Kosova su uputili molbu da ne napuštaju svoja vjekovna ognjišta, ali i da budu oprezni u svim vidovima javnih aktivnosti, s obzirom na veoma teške okolnosti i prilike u tom dijelu Kosova, koji je pod „ingerencijom“  tzv. „paralelnih struktura“iz Beograda.

Od organa reda Kosova, Eulexa i Kfora još jednom su zatražili da zaštite Bosnjake na sjeveru Kosova te da istragu povodom zadnjeg gnusnog napada, ubistva Salkovića i ranjavanja Islamovića dovedu do kraja i  pronađu zločince.