Šefica diplomatije Švicarske Micheline Calmy-Rey je izjavila da brani priznavanje Kosova kao nezavisne države, uprkos optužbama protiv Hashima Thaçija.

Thaçi je na vlasti samo od januara 2008, Deklaracija nezavisnosti i njeno priznavanje od strane mnogobrojnih zemalja, ne zavisi od njegove ličnosti, rekla je Micheline Calmy-Rey.

Povodom izveštaja i trgovini ljudskim organima, Calmy-Rey je izjavila da optužbe moraju biti istražene od strane Eulexa.

"Zemlje koje su umješane, naročito Kosovo, moraju ih rasvjetliti. Potrebno je izgraditi pravnu državu Kosovo, a to znači i preispitivanje svoje prošlosti", kazala je ona.

Calmy-Rey  je rekla da je odmah po priznanju nezavisnosti Kosova, Bern tražio od Prištine da poštuje zakone i izgradi pravnu državu.

Prema njenim riječima, Švicarska nije prva zemlja koja je priznala Kosovo, već trideseta ili trideset prva.

"Austrija je to učinila prije nas, ukoliko vas to razuvjerava", rekla Calmy-Rey, ali i istakla da je Švicarska među prvima prenijela Ujedinjenim nacijama da je potrebno pričati o nezavisnosti Kosova.

Calmy-Rey, koja od januara preuzima funkciju predsednika Švicarke, odbacila je kritike da je ta zemlja "zatvorila oči" prema Prištini.

"Rekli smo 2008. godine. Sada imate državu i ta državna mora biti pravna. Ako je bilo strašnih zločina u prošlosti, oni se ne mogu sakriti pod tepih", rekla Calmy-Rey švicarskim listovima "Tages Anzeiger" i "Bund".