Alijansa za novo Kosovo (AKR) Behgjeta Pacollija postavila uslove partiji Hashima Thaçija da neće ulaziti u vladu sa onima koji se krivično gone.

Kako piše prištinski list “Koha Ditore" Thaçiju će biti teško da formira vladu i ispuni taj zahtjev.

Naime, AKR je Demokratskoj partiji Kosova saopštila da ukoliko budu zajedno formirali buduću kosovsku vladu, onda u njoj neće biti mjesta za osobe koje su pod krivičnom istragom.

Uslov da se iz vladinog kabineta izostave svi za koje postoji sumnja pravosudnog sistema, jasno je postavio pretendent na mjesto predsednika Kosova Behgjet Pacolli, a ponovila je njegova zamjenica u stranci Mimoza Kusari-Lila.

"Ne želim da personalizujem stvari, ali ja, kao Mimoza Kusari-Lila, ne bih prihvatila funkciju ministra niti bilo koju drugu izvršnu funkciju u istom kabinetu sa osobama koje su pod istragom bez obzira ko je u pitanju", izjavila je ona za list "Koha Ditore".

Ona je rekla da nije u pitanju rat protiv pojedinaca veće da je to prosto pitanje principa.

List piše da ukoliko Hashim Thaçi donese odluku da ispuni uslove AKR onda će biti problema sa Fatmirom Limajem, odlazećim ministrom za transport i telekomunikacije koji je pod istragom Eulexom za kriminal i zloupotrebu službenog ovlašćenja.

Limaj međutim ističe da vjeruje da su mu građani dali politički legitimitet koji mu niko ne može oduzeti a posebno neka druga partija.

Limaj smatra da sam vrijedi više nego čitava Pacolijeva partija, prenosi „Koha“, i podvlači da Thaçiju neće biti lako da formira novu vladu ukoliko ne ispuni kriterijume Alijanse za novo Kosovo, jer sa poslanicima nealbanaca neće moći da obezbjedi neophodan broj za parlamentarnu većinu.