"Nemam šta da krijem i zahtjevam da cio slučaj istraže međunarodna zajednica i kosovske vlasti“, rekao Hashim Thaçi povodom optužbi da se bavio trgovinom organima.

U izjavi za agenciju AP, Thaçi je prvi put od objavljivanja izveštaja Dicka Martyja rekao da je spreman na saradnju u vezi s tim slučajem.

Kosovski premijer u osatvci Hashim Thaçi kaže i da je izvještaj Dicka Martyja direktan udarac na proces pregovora, kako se izrazio, Srbije i Kosova.

"Izvještaj je politički motivisan, nije zasnovan na činjenicama, a ima za cilj da nanese štetu novostvorenoj državi Kosovo, imidžu Kosova, da dovede u pitanje izborni proces, stvaranje institucija i evropsku budućnost Kosova. Ovo je napad usmjeren na dvije države, na Kosovo i na Albaniju i na sve Albance. Ovo je direktan napad na proces pregovora između Kosova i Srbije“, izjavio je Thaçi.

Thaçi je dodao da je otvoren za saradnju u vezi sa ovim slučajem.

"Nemam šta da krijem i zahtjevam da cio slučaj istraže međunarodna zajednica i kosovske vlasti. Ovaj slučaj već je tri puta bio predmet istrage. Njime se bavio i Haški tribunal, UNMIK kao i Eulex. Imam puno povjerenje u pravosudne organe i istina će vrlo brzo izaći na vidjelo. I ja ću biti optvoren za svaku saradnju“, kazao je on.