Izvještaj Dicka Martyija ne bi trebalo da bude prepreka za početak dijaloga Prištine i Beograda, smatra izvjestilac Evropslko parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

 
On je dodao da taj dijalog nije na nivou predsjednika, premijera ili ministara, pa optužbe iz izvještaja protiv mogućeg premijera Kosova nisu smetnja.

“Dijalog je na račun poboljšanja života na Kosovu i na jugu Srbije kako bi se našla rješenja koja će biti korisna za obe strane”, rekao je Kacin.

Izvjestilac za Srbiju je rekao da ga izvještaj Dicka Martyija nije iznenadio zbog toga što je o otmicama i trgovini organima na Kosovu imao više razgovora sa predstavnicima tužilaštva.

Kacin navodi da je izvještaj Dicka Martyija veliki izazov i za parlament i za pravosuđe ali da, kako je on ocenio, “nema pravosuđa koje promotno može sprovesti istragu poslije izvještaja”.

Prema njegovoj izjavi “iznenađujuće je da izvještaj jednog bivšeg tužioca bude napravljen bez konkretnih dokaza” i da se ne može bez rezervi vjerovati nekom izvještaju samo zbog onoga ko ga je potpisao.
“Ne može se očekivati da se nekim mojim kritikama vjeruje bez navedenih argumenata, samo zbog toga što se zovem Jelko Kacin”, rekao je on.

Kacin je reka da je Martyijev izvještaj “izazov” sa kojim treba da se suoče poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koji će o njemu glasati u januaru.

On je rekao da politička situacija na Kosovu nije još jasna zbog toga što se 12. januara ponavljaju izbori u dvije opštine na Kosovu i da nije jasno ko će i kako formirati vlast na Kosovu.

“Srbi će sigurno ući u vladu Kosova. Oni nisu djeca, odlučiće šta je najbolje za Srbe koji žive na Kosovu. Situacija u parlamentu je takva da ne može biti vlade bez njih. Oni koji budu u vladi moći će da utiču na tok dijaloga”, rekao je Kacin.

On je rekao da je upoznat sa time ko bi mogao da bude predstavnik EU u dijalogu Prištine i Beograda ali da nije ovlašćen da kaže.

Kacin smatra da je potrebno da Srbija ostvari potpunu saradnju sa Haškim tribunalom a da to ne podrazumijeva samo “Hadžića i Mladića u Hagu” već i otvorenost svih dokumenata.