Premijer Kosova u ostavci Hashim Thaçi rekao je da će zbog klevete tužiti izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyija koji ga je u izvještaju optužio da je u vrijeme rata stajao na čelu mafijaške organizacije koja je krijumčarila drogu i ljudske organe.

Ovo je najteža uvreda koju sam doživeo kao čovjek, otac i premijer, a riječ je i o kleveti čitavog naroda Kosova."

Odbacujući sve optužbe o umešanosti u organizovani kriminal, Thaçi je rekao da ga one neće spriječiti u realizaciji njegovih političkih ciljeva i da uskoro namjerava da posjeti Sjedinjenje Države i nekoliko evropskih zemalja.

"U životu imam tri glavna cilja. Prva dva su bili oslobođenje i nezavisnost Kosova. Njih sam ostvario. Treći je da učlanim Kosovo u NATO i Evropsku uniju i tipovi kao što su Dick Marty neće me spriječiti u tome" rekao je Thaçi.

Thaçi je upozorio Martyija, kojeg smatra "srpskim apologetom", da pripremi svoje advokate.

'Dick Marty mora pripremiti dobre advokate, ako uspije da pronađe nekoga ko će ga brani, jer nikako neće izbjeći pravdu zbog ove klevete', rekao je Thaçi u intervjuu za Reuters.

Marty je u izvještaju optužio Thaçija da je predvodio lanac organizovanig kriminala koji je u toku rata na Kosovu likvidirao svoje protivnike i krijumčario drogu i organe.

"O tome je vođena istraga tri puta. Prvi put to je istražila misija UU na Kosovu, zatim lokalne institucije i Haški sud i potom EULEX", rekao je Thaçi.

Martyijevu dvogodišnju istragu naložio je Savjet Evrope pošto je bivša glavna tiužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi 'Lov' pisala o krijumčarenju organa na Kosovu.

Ona tvrdi da nije smela u potpunosti istražiti navodne zločine kosovske Oslobodilačke vojske.

'Cilj ovog izvještaja je da se nanese šteta slici Kosova, njegovog naroda i svih Albanaca u regiji, blokira početak pregovora između Kosova i Srbije i odgodi usposatavljanje institucaja vlasti nakon izbora 12. decembra', rekao je Thaçi.