Vrhovno tužilaštvo Albanije odbacilo sve optužbe izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyija, oko trgovine ljudskim organima na teritoriji te zemlje. 

"Albansko Tužilaštvo izjavljuje da su neosnovane sve insinuacije da su albanske institucije predstavljale prepreku za istraživanje ovog pitanja“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo Albanije je saopštilo i da nije imalo nikakvih informacija o navodima izveštaja Martyija, niti mu je upućen bilo kakav zahtjev za istragu.

„Vrhovno tužilaštvo, uz poštovanje važećih zakonskih normi i međunarodnih konvencija čija je članica i Albanija izražava spremnost da nastavi saradnju sa specijalizovanim međunarodnim institucijama“, izjavio je savjetnik za medije Tužilaštva Platon Nesturi.

Nesturi tvrdi da su najnoviji navodi izneti u izveštaju Dicka Martyija o postojanju baza u kojima su kako se pretpostavlja vršene transplantacije, kako u Fush Kruji ili negdje drugdje na teritoriji Albanije, podaci o kojima albansko Tužilaštvo nije imalo nikakvih saznanja.

Tužilaštvo, dodao je Nesturi, nije o tome ni obavješteno, niti mu je upućen zahtjev za istragu bilo kog međunarodnog istražnog organa.