Predsjednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić razgovaraće danas u Strazburu sa najvišim zvaničnicima Savjeta Evrope o izvještaju specijalnog izvestioca Komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Dicka Martyija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.


Ljajić će se sastati sa vršiocem dužnosti generalnog sekretara Savjeta Evrope Maud de Boer Buquicchiom i komesarom Savjeta Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg, najavljeno je iz Ljajićevog kabineta.

Ministar Ljajić će sa Buquicchiom razgovarati o daljim koracima koje Savjet Evropa namjerava da preduzme posle Martyjevog izvještaja, navedeno je u saopštenju.
 
Albanski zvaničnici odbacili su optužbe da je država umešana u trgovinu ljudskim organima. Zamjenik premijera Albanije Ilir Meta rekao je da je Martyijev izvještaj "pun predrasuda i baziran na izmišljotinama", a ministar unutrašnjih poslova Lulzim Basha da su te tvrdnje "neosnovane i da nisu dokazane zbog nedostatka činjenica".
 
Ranije su Martyijevi izvještaj odbacili predsjednik Bamir Topi i premijer Sali Berisha.
Ministrar Basha je u Skadru, na pitanja novinara o navodima u pojedinim medijima da je bio prisutan u "žutoj kući", rekao da je njegov odgovor na takve optužbe isti kao i onaj kada su se 2008. godine pojavili memoari nekadašnje haške tužiteljke Karle del Ponte, da to nije tačno.

On je rekao da su u izveštaju Dicka Martyija obnovljene "neosnovane tvrdnje" i da je sa tim "izmišljotinama" učinjen napor da se "baci ljaga na kosovsko rukovodstvo", prenosi agencija ATA.