Nakon brojnih pritužbi i sporova, Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je u subotu poslijepodne da ponovi brojanje glasova od gotovo polovicu biračkih mjesta na nivou države.


Prema nezvaničnim izvorima, nakon potpunog poništavanja glasanja u 5 opština na Kosovu, zbog nepravilnosti, glasovi sa 40 posto biračkih mjesta diljem Kosova prebrojavat će se ponovno.
Razlog za takvo što su moguće pogreške i neke od konstatacija od strane stranaka. Svrha prebrojavanja je uklanjanje sumnje.

Prebrojavanje je započelo sinoć, u Centru za brojanje i rezultate.

Prebrojavanje glasova kandidata za zastupnika je ono što su političke stranke predstavljene u CIK-u jednoglasno zahtijevale još od prvih objavljenih preliminarnih rezultata, zbog unutarpartijskog nezadovoljstva koji se desio zbog zloupotrebe glasova njihovih komisionera. Ovo je bilo dominantno što se i radi ponovno brojanje.

U subotu je CIK odbacio zahtjev LDK o ponovnom prebrojavanju glasova na nivou Kosova, ali je bez obzira na to odlučeno da se prebrojavanje obavi sa gotovo polovice biračkih mjesta.

Vjerojatno su dominirali neosporni dokazi koji su ponuđeni do sada, kao što su bili video zapisi, ali bilo je pritužbi oko manipulacije prilikom samog glasanja. Ali, s druge strane ima i pretpostavki da li je i samo ponovno prebrojavnje glasova dovoljno.