Izborni proces je bio vrlo dobro organiziran, može se reći savršeno od strane CIK-a, ali kad je izborni proces na dan izbora prošao u ruke komisionera i političkih subjekata, proces je u malo skrenuo, rekla je šefica CIK-a, Valdete Daka.


Prema njenim riječima, nedostatak tehničkih materijala nije uticao na kvalitet izbora, na dan izbora, "jer svjetiljke, iako su možda bile slabijeg kvaliteta, ipak su radile i s punom odgovornošću mogu reći da su lampe, koje su isporučene i baterije poslije, koje smo kasnije isporučili radi zamjene, radile", dodavši "da  ono što se dogodilo na terenu nije odgovornost CIK-a, jer komisoneri i posmatrači, koji su u Opštinskim izbornim komisijama i preko Savjetodavnih odbora, bili nositelji procesa na dan izbora i dio su partija i političkih subjekata."

Govoreći o mjerama koje će poduzeti kako se ne bi ponovile nepravilnosti i na ponovljenom glasanju 9. januara, Daka je rekla da je CIK preuzeti odgovornost za promjenu svih povjerenika u tri opštine, te će biti dodan broj ljudi kao nadzor, po nalogu Izbornog vijeća za prigovore i žalbe.

Na pritužbe nekih partija koje su CIK okarakterisale kao politiziranu instituciju, Daka je odgovorila: "Ne bih željela komentarisati. To su njihove misli. Ja sam predsjednik Centralne izborne komisije, potpuno sam nezavisna kao i sudija koji jesam. Međutim, s punom odgovornošću mogu reći da su članovi Centralne izborne komisije, unatoč činjenici da su predstavnici političkih stranaka, bili vrlo jedinstveni, bili su spremni na suradnju i nisu ometali proces niti u bilo kojem trenutku."