Michelle i Barack Obama Barack i Michelle Obama nisu pozvani na britansko kraljevsko vjenčanje. Kate i William ih, doduše, nisu ni trebali pozvati, budući da se ne radi o direktnim nasljednicima prijestolja, no za očekivati je bilo da Obame prisustvuju vjenčanju decenije, na koje će se okupiti najviša svjetska krema društva.


'Vjenčanje princa Williama nije službena državna ceremonija, jer on nije poglavar države', saopštenje je pridošlo s kraljevskih dvora. Već je otprije poznata Williamova želja da vjenčanje ne bude okupljanje VIP gostiju, već 'običnih' ljudi i predstavnika raznih humanitarnih udruga. Poznato je, međutim, da su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i Carla Bruni pozvani.

Američki politički kolumnist Daniel Cassidy vidi u ovom činu britanskog prinčevskog para dublju poruku. Cassidy Baracka Obamu vidi kao najvećeg antibritanskog predsjednika u modernoj američkoj historiji, navodeći da je Obama britanskom premijeru Gordonu pri službenom posjetu poklonio DVD nekompatibilan s europskim playerima, dok je kraljici dao iPod napunjen vlastitim govorima.

'Zbog tih, ali i mnogih drugih stvari, ne treba nas previše iznenađivati što Obama nije pozvan na vjenčanje, za razliku od brojnih svjetskih državnika', napisao je Cassidy.


Jesu li Kate i William zaista ignorirali bračni par Obama zbog loših poklona ili je u pitanju nešto drugo, teško da će se ikada doznati.