Demokratska Partija Kosova ima za cilj formiranje šire koalicije i spremna je da dijeli sa budućim partnerima najveće državne pozicije, piše Koha Ditore. 

Predsjednik PDK Hashim Thaçi pokazuje spremnost da u buduću vladu uključi i Alijansu za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, kao i Alijansu Novo Kosovo Behgjeta Pacollija.

Isti izvori su naveli da bi PDK djelila sa partnerima tri najveće državne pozicije, prema formuli: premijer bi pripadao PDK-u, predsjednik Kosova AAK, dok bi predsjednik skupštine Kosova bio iz redova AKR-a.

U tu svrhu, juče je u Prištini najavljena i mogućnost Thaçijevog putovanja u Hag, na sastanak sa liderom AAK-a Ramushom Haradinajem, međutim, odbrana Haradinaja je odbacila mogućnost sastanka.

Koha Ditore navodi da "širu koaliciju podržava i jedan dio međunarodnog politčkog faktora, posebno zbog izazova koji se očekuju tokom dijaloga sa Srbijom".

Takva koalicija bi prvi put ostavila u opoziciji Demokratski Savez Kosova (LDK) ali i pokret Samopredjeljenje, treću po redu partiju sa izbora 12. decembra, navodi list.

Za sada, međutim, još uvijek nema ničeg konkretnog vezano za vladajuću koaliciju na Kosovu.

Većina od sedam albanskih političkih partija koje su učestovale na izborima nezadovoljna je "manipulacijama glasova i drugim neregularnostima".

Centralna izborna komisija (CIK) je u četvrtak odlučila da ponovi u potpunosti glasanje u tri opštine, a djelimično u dvije.