Sjedinjene Američke Države će nastaviti da sarađuju sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, izjavio je danas portparol State departmenta Philip Crowley i ocjenio da izvještaj Dicka Martyja u Savjetu Evrope, koji ga dovodi u vezu sa zločinima, neće fundamentalno promjeniti američke odnose sa Prištinom.

"U ovom trenutku, i uzevši u obzir da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, on je aktuelni premijer i nastavićemo da sarađujemo sa njim", rekao je Krouli.

"Ne mislim da će to fundamentalno promijeniti američko-kosovske odnose. Oni su zasnovani na uzajamnom interesu, a ne na nekoj posebnoj ličnosti", dodao je on.

Crowley je ponovio da administracija u Vašingtonu podržava svaku istragu "nadležnih vlasti" povodom optužbi iznjetih u izvještaju.

On je istakao da su neke od tih optužbi već ranije ispitivane, ali da, u mjeri u kojoj ovaj izvještaj baca novo svjetlo, istragu treba nastaviti.

Prema njegovim riječima, ako postoji odgovarajuća informacija otkrivena u izvještaju, ona treba da bude u potpunosti istražena.