Komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za ljudska prava i zakonodavstvo usvojio je danas u Parizu nacrt izvještaja izvestioca Dicka Martyja, u kojem se kosovski premijer Hashim Thaçi optužuje da je šef albanske mafijaške grupe odgovorne za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa širom Istočne Evrope.

Na zasjedanju Komiteta bilo je prijedlog da se razmatranje Martijevog izvještaja odloži, ali je većina njegovih članova bila protiv toga i odlučila da se ova tema nađe na dnevnom redu zasjedanja PSSE.
 
Konferencija za novinare Martija najavljena je za danas posle podne.
 
Marti je izveštaj pripremao dve godine. Posjetio je Beograd, Tiranu i Prištinu, gde je razgovarao sa predstavnicima ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, javnim tužiocima i tužiocima za ratne zločine, parlamentarnim delegacijama i zvaničnicima više međunarodnih institucija u Prištini, posebno Eulexa i civilne misije Ujedinjenih nacija, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija, naročito onima koje zastupaju nestale osobe.
 
U aprilu 2008. godine je 17 parlamentaraca Savjeta Evrope potpisalo zahtjev kojim se PŠE poziva da razmotri neke od tvrdnji o trgovini ljudskim organima na Kosovu iz knjige bivšeg tužioca Haškog suda Carle Del Ponte.
 
Predmet je predat Komitetu za pravne poslove i ljudska prava, a u junu 2008. godine je za izvestioca određen Švicarac Dick Marty.
 
On je optužio vođe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da su 1999. godine organizovali otmice ljudi, kojima su u Albaniji vađeni organi.
 
 
Marti u izveštaju navodi da su organi vađeni zarobljenicima u klinici blizu mesta Fushe Kruje, da bi zatim preko aerodroma u Tirani bili prebacivani u inostranstvo, gdje su presađivani bogatim klijentima.
 
Prema Martijevom izveštaju, konkretni znaci takve trgovine organima postojali su već oko 2000. godine, ali nadležne medunarodne vlasti nisu smatrale neophodnim da detaljno ispitaju okolnosti ili su to činile površno i nestručno.

Vlada Kosova odbacila je Martijev izvještaj kao izmišljotinu, ocjenjujući da je to "jedan od niza izvještaja objavljenih u proteklih 12 godina, koji su za cilj imali da ukaljaju borbu OVK i njihovih lidera".