Nosilac Jedinstvene srpske liste Rada Trajković izjavila je da ta lista ne želi da uđe eventualnu vladu Hashima Thaçija. Ona je u Kažiprstu B92 rekla da ju je Thtaçi nekoliko puta kontaktirao ali da ga je odbila.

Na pitanje šta je Thaçi nudio Trajković je rekla da ne zna zbog toga što ne želi da mu daje imunitet za sve što je radio.

"Thaçi traži put do svog imuniteta i zato hoće da i Srbi budu u toj Vladi. Kontaktirao me je više puta tim povodom, a posljednji put sinoć. Njemu je potreban imunitet kroz institucionalnu poziciju, ali sam sigurna da ne postoji Srbin koji će da sjedi u toj Vladi", kazala je Trajković.

Ona je ocjenila da sve više Albanaca ima animozitet prema prošlosti, kao i prema Hashimu Thaçiju "i ne samo njemu".

"Oni to javno ne mogu da manifestuju. Vjerujem da bi predstavnici albanskih partija voljeli da Thaçi ode, samo to ne govore javno", dodala je Trajković i ocjenila da će se albanske partije više orjentisati na pitanja regularnosti izbora nego na optužbe za zločine.

Komentarišući izvještaj specijalnog izvestioca Savjeta Evrope za ljudska prava Dicka Martyija, ona je istakla da je Martiju kao predstavniku Švicarske vrlo poznat dosije Thaçija, jer je Thaçi dugo boravio u toj zemlji.

"Dick Marti ima dokumente koji nisu iz njegove individualne istrage, već, kako sam kaže, iz istraga FBI, ali svakako i iz komande Kfora", kazala je Trajković.

Govoreći o izborima na Kosovu, koji su održani 12. decembra, Trajković je izrazila nadu i da će taj proces biti ponovljen u Štrpcu i Gračanici.

B92