Izborna panel za žalbe i prigovore danas bi trebalo da odluči da li će se vanredni kosovski izbori ponoviti u opštinama Skenderaju, Glogovcu i Dečanima.

Ukoliko komisija odluči da se u tim opštinama ponovi glasanje za kosovki parlament, izbori će biti organizovani 9. januara, piše „Koha ditore“

Drugoplasirana stranka nakon nedeljnih izbora, LDK traži ponovne izbore na čitavom Kosovu.

U Skenderaj, Glogovcu i Dečanima zabeležene su brojne manipulacije prilikom glasanja na vanrednim parlamentarnim izborima koji su na Kosovu održani u nedelju, 12. decembra.

Izvori prištinskog lista iz Centralne izborne komisije su naveli da su sporni rezultati glasanja na 22 biračka mjesta u ove tri opčine.

"Imajući u vidu da je bilo manipulacija u te tri opštine, poništavanje glasova je bilo neizbježno i ovu odluku će komisija objaviti danas, da će se u ove tri opštine glasanje ponoviti 9. januara i da će čitavo glasanje biti završeno u martu", rekao je za list zvaničnik CIK-a.

On je dodao da je poništavanjem obuhvaćeno 70 odsto biračkih mjesta u te tri opštine.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izrazio je zabrinutost zbog sumnji u manipulaciju na izborima i zatražio ispravljanje grešaka na izborima.

"Kosovskim institucijama a posebno Izbornom panelu za žalbe i prestavke treba dozvoliti da rade svoj posao. Oni treba da daju neophodna objašnjenja i ako je potrebno da preporuče ispravke", rekao je Fejt.