Poslije saopštenja preliminarnih rezultata izbora već se razmišlja o formiranje nove vlade, a spekuliše se da bi u njoj mjesto šefa diplomatije mogao da dobije Behgjet Pacolli, uticajni biznismen.

Kako tvrde ruski mediji, jedan od prvih zadataka Pacollija, lidera Alijanse za novo Kosovo (AKR), bio bi da popravi hladne odnose Prištine sa Rusijom, koja ne priznaje Kosovo.
 
Problem je što je Pacolijeva firma “Mabeteks” devedesetih godina figurirala u krupnom korupcionaškom skandalu u Rusiji u vezi sa rekonstrukcijom zdanja moskovskog Kremlja.
 
Preliminarni rezultati izbora na Kosovu otvaraju put za formiranje nove kosovske vlade, koju bi mogli da naprave Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thaçija, Pacolijeva AKR i manjine. Pacoli bi, navodi ruska agencija RBK, mogao da dobije mjesto ministra inostranih poslova.

On važi za uspješnog biznismena i smatra se savršeno prikladnom osobom da vodi dijalog kako sa Briselom, tako i s Beogradom, ili bilo kojom drugom prestonicom. “U takvoj situaciji, optimalna funkcija za Pacollija bila bi fotelja šefa diplomatije”, piše agencija pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova.