Na osnovu preliminarnih rezultata izbora na Kosovu Demokratska partija (PDK) Hashima Thaçija mogla bi da formira većinu u parlamentu.

Thaçijeva Demokratska partija Kosova bi sa Alijansom za novo Kosovo i poslanicima manjina mogla da formira većinu sa 70 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta.

Preliminarni rezultati Centralne izborne komisije otvaraju put kombinacijama za formiranje nove kosovske vlade, prema kojima bi PDK, AKR i manjine mogle da formiraju većinu od 70 poslanika u kosovskom parlamentu koji ima 120 mesta.

Na osnovu procenata osvojenih glasova, prema preliminarnim rezultatima, PDK bi mogla da ima 35 poslanika, Demokratski savez Kosova 24, "Samoopredeljenje" 13, Alijansa za budućnost Kosova 11, a AAK 8. Preostalih 27 poslaničkih mjesta će pripasti manjinskim zajednicama.

AKR je uputila signale da bi mogla da se priključi PDK, dok je LDK najavila mogućnost da ona formira novu vladu, prenosi danas prištinski list "Koha ditore".

Da bi se konstituisala kosovska Skupštia na osnovu preliminarnih rezultata CIK-a, kosovski Albanci bi mogli da dobiju 93 poslanička mesta, a Srbi, Bošnjaci, Turci i drugi 27.

PDK računa na podršku svih partija manjinskih zajednica za formiranje većine i barem na jednu albansku partiju.

Tako bi većina mogla da ima 70 od ukupno 120 poslanika koliko ih ima Skupština.

Hajredin Kuçi, potpredsjednik PDK, juče je objavio podatke o sporazumu o zajedničkoj vladi koji njegova partija ima sa svim partijama manjinskih zajednica.

Vlora Çitaku, još jedan funkcioner PDK je rekla da će u koaliciji biti samo jedna albanska partija.