Na Kosovu može nastupiti institucionalna kriza ako se ne ponište glasovi iz dvije opštine  Drenica i Skenderaj, kao i glasanje na mnogim drugim spornim mjestima u drugim opštinama. Većina političkih partija osporava preliminarne rezultate objavljene u ponedjeljak od strane Centralne izborne komisije gdje su uključeni i glasovi iz Drenice i Skenderaja.

U negiraju preliminarnih rezultata se uključili i Demokratski savez Kosova, Pokret za samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Alijansa za novo Kosovo, piše Koha Ditore.

Ove stranke su već podnijele žalbe Komisiji i očekuju pozitivan odgovor, uprotivnom neće prihvatiti rezultete ovih izbora.

Ako se ne uvaže žalbe ovih političkih partija, poznavaoci izbornog procesa kažu da bi ovo moglo dovijesti Kosovo u institucionalnu krizu.

"Ako uzmete u obzir sve prigovore i žalbe, onda može doći do osporavanje konačnih rezultata i cijelog izbornog procesa te uvesti Kosovo u institucionalnu krizu i novih vanrednih izbora", kaže Mazllum Baraliu, bivši šef Cenralne izborne komisije.

Prema njegovim riječima, najbolji izbor u ovom trenutku je ponavljanje glasanja  u dvije opštine koje su sporne i poništenje glasanja na biračkim mjestima za koje postoje dokazi da je bilo ozbiljnih povreda postupka.