Thaçijeva vlada, sa najvjerovatnijim koalicionim partnerima Pacolijem i Çekuom, biće pregovarač u dijalogu sa Beogradom, smatraju analitičari.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova (DSK - LDK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK - AAK) i Pokreta "Vetëvendosje", saopštili su da ne žele da dijele vlast sa prvoplasiranom po broju osvojenih glasova Demokratskom partijom Kosova (DPK - PDK) Hashima Thaçija.

Stavovi tri partije plasirane iza PDK, mogli bi da uvedu Kosovo u krizu vlade odmah nakon izbora, ali u Thaçijevoj stranci vjeruju da će dobiti ponude od svih političkih partija.
 
Do sada samo Alijansa za novo Kosovo Behgjeta Pacollija i srpska Samostalna liberalna stranka nisu postavile crvenu liniju ni za jednu političku partiju, uključujući i PDK.

Za PDK, kao dio buduće koalicije bi u obzir mogle da dodju i manjinske partije.
 
LDK, AAK i Samoopredeljenje su za sada postavile crvenu liniju da neće sa PKD-om.
 
Analitičari predvidjaju moguću koaliciju PDK i AAK, ali su funkcioneri AAK, stranke Ramusha Haradinaja demantovali te glasine.

Manipulacija glasovima bacila senku na izbore

Komisiji za žalbe Centralne izborne komisije stiglo je mnogo izvještaja o neregularnostima, prekršajima i manipulaciji glasovima, što je bacilo veliku senku na kosovske izbore 12. decembra.

Neregularnosti su se dogodile uprkos velikom broju međunarodnih posmatrača i diplomata koji insistiraju da probleme treba rješavati brzo kako bi se "spaslo ono što se spasiti može". Izbornoj komisiji za predstavke i žalbe je predata 171 žalba na nepravilnosti. Smatra se da je izbornom procesu nanijeta znatna šteta, a diplomatski izvori su izjavili da su neregularnosti zabrinjavajuće i zbog međunarodne slike o Kosovu.