Dvije evropske misije posmatrača, koje su pratile vanredne izbore na Kosovu, izrazile su zabrinutost zbog nepravilnosti tokom glasanja. BIRN objavio i snimke.

Medijska mreža Balkanska mreža istraživačkog novinarstva (BIRN) konstatovala je da se radilo o masovnim izbornim mahinacijama.

Članica evropske misije posmatrača i poslanica Evropskog parlamenta Doris Pack izjavila je da su posmatrači bili upozoreni na moguću "ozbiljnu prevaru" u regionu Drenice.

To je tradicionalno uporište Demokratske partije Kosova premijera Hashima Thaçija koja je, prema preliminarnim rezultatima, pobjedila.

Ona je rekla da je odziv u tom dijelu bio sumnjiv i da model kako se glasalo podsjeća na onaj u autoritarnim zemljama.

"Da li možete da povjerujete da je više od 95 odsto (birača) izašlo da glasa za istu stranku? Ne mislim da je to moguće... ne u zemlji kao što je Kosovo gdje pokušavamo da uvedemo demokratsku strukturu", rekla je Pack novinarima, prenosi AP.

Doris Pack je pozvala Thaçija da iskoristi svoj autoritet i zaustavi izbornu krađu.

Druga posmatračka misija, iz Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, konstatovala je takođe "kršenja procedura i neregularnosti".

Evropski posmatrači kao zamjerke ističu i nedostatak tajnosti glasanja, jer su u zapanjujućih 36 odsto posjećenih izbornih mjesta uočeni slučajevi grupnog i porodičnog glasanja. Takođe, kao loše je ocjenjeno prebrojavanje glasova i zatvaranja izbornih mjesta. 
Istaknuta je i netačnost izbornih lista, na kojima je bilo puno ljudi koji su preminuli ili koji žive u inostranstvu.

Američki ambasador u Prištini Kristofer Del rekao je da u Drenici "listići u kutiji prevazilaze broj potpisa u knjizi birača".

BIRN objavio snimke

Konstatujući da se govori o masovnim izbornim mahinacijama tokom prvih opštih izbora na Kosovu od jednostranog proglašenja nezavisnosti, BIRN je čak na svoj sajt okačio i video snimke koji potvrđuju njihove tvrdnje.

Snimke su napravili BIRN-ovi posmatrači, a na jednom od njih napravljenom u selu Lajša u opštini Srbica, se vidi kako jedan izborni zvaničnik upisuje imena glasača u knjigu gdje se zavode oni koji su glasali, verovatno kako bi uskladio broj glasačkih listića i glasača koji su glasali na tom izbornom mjestu.

Imena su dodavana na spisak glasača koji su se pojavili na izbornom mjestu od četiri do sedam sati poslije podne, dodaje BIRN.

Drugi video snimak je napravljen na istom izbornom mjestu i prikazuje izborne zvaničnike kako mjenjaju glasačke listiće tokom prebrojavanja, upisujući imena "omiljenih kandidata".

BIRN je zbog toga podnio žalbu na izborne rezultata sa tog izbornog mjesta.

U tekstu se navodi da je jedan visoki diplomata izjavio za britanski list "Econiomist" da je u Drenici bio očevidac izborne prevare "na industrijskom nivou", a jedan drugi je rekao za istu oblast da bi bilo bolje reći "muvanje glasova", umjesto "prebrojavanje glasova".

BIRN ističe da su dvije opštine najviše privukle pažnju, zbog velikog odziva glasača.

To su Drenica gdje je izlaznost bila 94 odsto prema podacima kosovske Centralne izborne komisije, i Glogovac, gdje je bila 86 odsto, što je znatno iznad prosječne izlaznosti na izborima koji su se održali u nedjelju, kada je glasalo 47,8 odsto birača.

Sumnje u izborne rezultate u tim, iznele su i organizacije za posmatranje izbora Demokratija na djelu i ENEMO (Evropska mreža organizacija za posmatranje izbora) i delegacija Evropskog parlamenta.

Prebrojavanje glasova je prekinuto u opštinama Srbica i Glogovac dok ne bude sprovedena istraga o podnetim žalbama.

AP