Veteran američke diplomatije, Richard Holbrooke (69), preminuo je noćas u bolnici u Vašingtonu, od posljedica naprsle aorte, javljaju američki mediji.

Holbrooke-u je pozlilo u petak, tokom sastanka sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, i smjesta je prebačen u Univerzitetsku bolnicu "George Washington", gdje je istog dana operisan. Operacija je trajala više od 20 sati.

Holbrooke, specijalni izaslanik predsjednika Baraka Obame za Afganistan i Pakistan, ponovo je operisan u nedjelju, ali se njegovo stanje iskomplikovano jer je došlo do obilnog krvarenja uslijed pucanja aorte. 

Holbrooke će ostati upamćen po ulozi u zaključenju Dejtonskog sporazuma, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini, a sada je bio ključni akter u Obaminim naporima za okončanje devetogodišnjeg rata u Afganistanu.

Hillary Clinton: Holbrooke je bio pravi državnik

Amerika je sa smrću Richarda Holbrookea izgubila jednog od svojih najenergičnijih čelnika i najposvećenijih javnih službenika, "pravog državnika", istakla je u ponedjeljak američka državna sekretarka Hillary Clinton u povodu smrti veterana američke diplomatije, najpoznatijeg kao arhitekta Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Richard Holbrooke (69) je gotovo pola vijeka služio zemlji koju je volio, predstavljajući Sjedinjene Države u dalekim ratnim zonama i na mirovnim pregovorima na visokoj razini, uvijek s prepoznatljivom briljantnošću i s odlučnošću bez premca. On je bio jedinstveni, pravi državnik, što njegov odlazak čini još bolnijim, kazala je Clinton u saopštenju State Departmenta.

Od svojih ranih dana u Vijetnamu, preko historijske uloge u donošenju mira Balkanu do svoje posljednje misije u Afganistanu i Pakistanu, Holbrooke je, po njezinim riječima, "pomogao oblikovati američku historiju, upravljati njezinom opasnom sadašnjosti i obezbijediti američku budućnost".

Opisala ga je kao besprijekornog diplomata koji je znao diktatore natjerati da obore pogled i stati u obranu američkih interesa pod najtežim okolnostima. Clinton je istakla i njegovu ulogu mentora u obučavanju naraštaja diplomata u State Departmentu.

RSE