Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton informisaće ministre spoljnih poslova Unije o pripremama za dijalog Prištine i Beograda.

Ashton će, takođe, upoznati ministre i o naporima koje Unija ulaže kako bi taj dijalog bio pokrenut.

Kako su novinarima u Briselu rekli predstavnici Saveta Evroipske Unije i Evropske komisije, sa ministrima okupljenim na redovnom zasedanju Saveta za spoljne poslove, Catherine Ashton će razmotriti i rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu.

O ocjeni tih izbora i predstojećem dijalogu, u sjedištu EU tokom dana će razgovarati šefovi diplomatija 27 zemalja članica Unije.

I iz Srbije i iz EU do sada se nekoliko puta čulo da Beograd i Brisel očekuje da će dijalog Beograda i Prištine uslijediti uskoro nakon vanrednih izbora na Kosovu.

Iz sadašnjeg unutrašnjeg političkog razvoja na Kosovu proizilazi da će zbog vanrednih izbora dijalog morati da se pomjeri za početak 2011.

Prema pripremnim dokumentima za dvodnevno zasjedanje šefova diplomatije Unije, Savjet ministara evropske 27-orice naglašava spremnost EU da olakša dijalog Beograd-Priština utanačen Rezolucijom u Generalnoj skupštini UN, u cilju unapređenja saradnje, napretka ka EU i poboljšanja života ljudi.

Zvaničnici u Briselu su rekli da ne mogu da potvrde izjavu kosovskog premijera Hashima Thaçija da će srpsko-albanski pregovori početi u februaru.

Evropski diplomatski izvori prenose da se u EU smatra da nije dobro što se poslije uspješnog dogovora Unije i Srbije u UN o rješavanju odnosa Beograd-Priština, sada za neko vrijeme pomjera dijalog o tome.

Isti izvori su dodali da je nastala određena neizvesnost oko samih izbornih rezultata i očekivanog brzog formiranja nove vlade, imajući u vidu da procene govore da premijer Thaçi i njegova ključna vladajuća stranka mogu dobiti manje glasova nego što su očekivali.

Thaçi je, objasnile su diplomate u Briselu, očekivao i neki jasniji znak za dijalog EU sa Prištinom oko ukidanja evropskih viza za građane Kosova, ali o tome još nema određenijih nagovještaja.