Komandant međunarodnih mirovnih snaga Erhard Buhler izjavio je da jučerašnji izbori predstavljaju uspjeh za bezbjednost i stabilnost na Kosovu. 

"Sve u svemu, situacija je na izborni dan bila mirna i stabilna, nije prijavljeno izbijanje značajnijeg nasilja. Nije bilo većih nemira ili nereda“, naveo je Buhler.

“U principu, bezbjednosna situacija je bila pod kontrolom kosovske policije kojoj je podršku pružala policija EULEX-a", rekao je on, prema saopštenju KFOR-a.

Komandant KFOR-a je osudio napad na kuću u Zubinom Potoku u kojoj je bio smješten tim međunarodnih mirovnih snaga za vezu i posmatranje.

"Jučerašnji dan predstavlja uspjeh i napredak za bezbjednost i stabilnost na Kosovu, ali se mora osuditi to što je kuća našeg tima za vezu i posmatranje u Zubinom Potoku namjerno oštećena i što je ovaj zločin očigledno počinjen kako bi se zaplašili glasači", rekao je Buhler.

KFOR je, kako je naveo, za juče održane parlamentarne izbore na Kosovu razmjestio 1.140 vojnika tako da su u kratkom roku mogli da reaguju u bilo kom dijelu Kosova.

"Za njihov transport su bili spremni skoro svi helikopteri KFOR-a", rekao je Buhler govoreći o aktivnostima KFOR-a u vezi sa izborima na Kosovu.

"Glavni štab u Prištini i Višenacionalne borbene grupe su bile i ostaju u punom sastavu kako bi posmatrale svaku pojedinačnu situaciju u različitim zonama odgovornosti i preduzele odgovarajuće mjere u slučaju potrebe", rekao je komandant KFOR-a.