U 19 sati su zatvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima na Kosovu od kada je proglašena nezavisnost u februaru 2008. godine, a prve preliminarne rezultate vanrednih izbora Centralna izborna komisija će objaviti u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta.

Na sjeveru Kosova u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom se desilo nekoliko manjih incidenata zbog čega su biračka mjesta zatvorana ranije.

Do 15.30 časova glasalo je 34,10 posto birača, odnosno 556.075 građana s pravom glasa, saopštio je CIK.

Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova prijavljeno je bilo 1.265 kandidata, a deset je mesta rezervisano za kandidate koji zastupaju srpsku zajednicu, i isto toliko za kandidate ostalih zajednica. Srpski i kandidati drugih zajednica mogu osvojiti i više mjesta, u zavisnosti od procenta glasova koje dobiju na izborima.

Statični i mobilni birački centri sjeverno od Ibra zatvoreni su u 16 sati, s obzirom da je bilo nekoliko incidenata, rekla je Valdete Daka, predsjednica CIK-a.

Portparol regionalne policije u Mitrovici, Besim Hoti, izjavio je da su u vezi sa ovim incidentom uhapšene dvije osobe srpske nacionalnosti.

„Dvije osobe iz srpske zajednice su identifikovane, predate policiji i poslate u policijsku stanicu u Zvečanu za dalje razmatranje slučaja“, rekao je Hoti.

Izlaznost po gradovima do 15:30: Priština – 40, Prizren – 31.28, Mitrovica – 26.25, Đakovica – 28.94, Gnjilane – 36.29 posto glasača.