Na trećoj konferenciji za novinare predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka je saopštila da je do 15.30h glasalo 34,1 odsto birača. 

Najviši odziv do 15,30h je bio u opštini Skenderaj – 54 odsto, i u opštini Mamuša gde je glasalo 51 odsto upisanih birača.

Predsjednica Komisije Valdeta Daka je rekla da je u tri opštine na sjeveru Kosova glasanje prekinuto u 16h, dok je u Zvečanu glasanje prekinuto na mobilnom glasačkom mjestu zbog protesta lokalnih stanovnika.

Daka je rekla da su se na biračkim mjestima u opštinama Štrpce i Mališevo dogodili incidenti između predstavnika različitih stranaka, ali da to ne može da ugrozi kompletan izborni proces.

Tri mobilna biračka mjesta od 14 koliko ih je jutros otvoreno na sjeveru Kosova, zatvorena su prije vremena, zbog toga što je njihov rad blokiralo lokalno stanovništvo.

Tri mobilna glasačka mjesta u Banjskoj, Srbovcu i Žerovnici, u opštini Zvečan, zatvorena su nakon što je lokalno stanovništvo onemogućilo rad na tim biralištima.

Većina biračkih mjesta za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu otvorena su u sedam sati i glasanje teče bez problema, saopštila je Centralna izborna komisija.

"Poručujem građanima da izađu i da glasaju jer tako pokazujemo da smo demokratska zemlja", izjavila danas ranije je predsjednica CIK-a.

Svi očekuju "bolju budućnost"

Iz izjava vodećih kosovskih političara, jasno je da ovi izbori imaju veliki značaj

"Danas Kosovo glasa za evropsku budućnost, za liberalizaciju viznog režima i da bude deo NATO-a. Glasamo za bolju budućnost naše države, stoga pozivam sve građane da izađu da glasaju", rekao je Hashim Thaqi, predsjednik Demokratske partije Kosova.

"Ovo je veoma značajan dan za Kosovo, za razvoj demokratije i upravljanja na Kosovu. Želim da ovi izbori budu uspješni i verujem u potpunosti da će biti uspješni", kazao je Isa Mustafa, predsjednik Demokratskog saveza Kosova.

"Danas je važan dan za Kosovo, jer su ovo najznačajniji poslijeratni izbori. Ohrabrujemo sve građane Kosova da iskoriste svoje pravo na glasanje i da na ovaj način donesu odluku o pozitivnim promjenama koje su neophodne za Kosovo", izjavio je Albin Kurti, predsjednik pokreta "Samoopredjeljenje".

Kosovske izbore nadgleda preko četiri stotine međunarodnih i više hiljada domaćih posmatrača, među njiima je i evroposlanica Doris Pack.

"Glasanje protiče do sada veoma dobro, nema nikakvih problema, mislim da su dobro organizovane i da su veoma važne za jednu novu državu kao što je Kosovo", rekla je ona.

Građani, kao i uvek, očekuju od izbora bolju budućnost:

Vrijeme je da se nešto promjeni na vladinom i parlamentarnom nivou jer to očekuju građani. Građani su veoma razočarani zato je vrijeme za reforme.

Očekujem suzbijanje korupcije, ekonomski razvoj i zapošljenje.