Centralna Izborna Komisija na prvoj konferenciji za novinare održanoj u 7.00 časova objavila da je većina biračkih mjesta za vanredne parlamentarne izbore u Republici Kosovo otvoreno, dok su centri u Mitrovici otvoreni u 9.00 časova.

Prema CIK-u, nema izvješća o incidentima, ali je rečeno da je zbog tehničkih razloga bilo kašnjenja u pokretanju procesa glasanja.

Pravo glasa na ovim izborima ima jedan milion 630 hiljada 636 ljudi, koji će glasati u 746 centara, s ukupno 2280 biračkih mjesta. Broj političkih stranaka koji se natječu na ovim izborima je 29, dok se 1265 kandidata natječu za 120 mjesta u parlamentu. Od 120 zastupnika, njih 100 će biti izabrano direktno, a 20 ostalih je rezervisano za srpsku i druge manjinske zajednice.

Predsjednik Centralne Izborne Komisije, Valdete Daka, rekla je da se preliminarni rezultati za političke stranke očekuju sutra ujutro, ali nije navedeno tačno vrijeme.

"Nemamo rok kada bismo trebali izići s prvim preliminarnim rezultatima. Vjerujem da ćemo sutra ujutro izići s prvim preliminarnim rezultatima", rekla je Daka na prvoj konferenciji za novinare.

Centralna Izborna Komisija će u 13:00 časova objaviti podaatke o masovnosti izlaska na glasanje do 11.00 časova.