Šef njemačke diplomatije Guido Vestervele nada se da će ubrzo poslije sutrašnjih izbora na Kosovu doći do razgovora Beograda i Prištine.


“Ja se nadam da će novoizabrana vlada u Prištini ubrzo poslije izbora početi direktne razgovore sa Srbijom, kako bi se započelo s rješavanjem svakodnevnih životnih problema“, rekao je on.

Njemački ministar je uvjeren da će izbori na Kosovu biti “uspješan dan za demokratiju i ljude u toj mladoj državi“.

Vestervele se nada da “će svi građani sa pravom glasa, uključucjući i pripadnike srpske manjine“, iskoristiti šansu da svojim glasom utiču na politički kurs Kosova.

Šef njemačke diplomatije je, ukazujući na to da je uspješan tok ovih izbora posebno važan i s obzirom na dijalog između Srbije i Kosova, ocjenio da stanovništvo u obje zemlje čeka na to.

U saopštenju se, takođe, navodi da se vlada u Berlinu, preko podrške različitih projekata nevladih organizacija, zalaže za uspješan tok kosovskih izbora.

Sem toga, vlada u Berlinu učestvuje i u finansiranju angažmana 4.800 nezavisnih izbornih posmatrača preko mreže “Demokratija na djelu, kaže se u saopštenju njemačkog Ministarstva inostranih poslova.