Potencijal koji imaju pripadnici srpske zajednice na Kosovu, kada je riječ o institucijama, ogroman je i izuzetno značajan, i to prije svega za Srbiju.

"Kosovski parlament ima 120 poslanika, a potencijal srpskog glasačkog tijela je da imamo 30 poslanika. To praktično znači, s obzirom na trenutnu rasutost albanskih glasova, da bi neka srpska stranka mogla da bude vodeća u Skupštini Kosova i da ništa bez nje ne može da se odluči. Takođe, po tom potencijalu, sljedeći predsjednik Kosova bi mogao da bude Srbin", kazao je u razgovoru za srbijanski list "Danas" Slobodan Petrović, predsjednik Samostalne liberalne stranke (SLS). SLS je pojedinačno najjača srpska stranka "južno od Ibra", koja u Vladi Kosova ima dvojicu ministara - za povratak i zajednice, te za rad i socijalnu zaštitu, a obavlja vlast u novoformiranim opštinama Gračanica, Štrpce i Klokot. Petrović ističe da su predstavnici SLS u vlasti za tri godine obezbijedili posao za 2.500 Srba, izgradili oko 200 stanova za povratnike, počeli gradnju Kliničkog centra u Gračanici i uvjerava da će nakon izbora za Skupštinu Kosova, u nedjelju, 12. decembra, uraditi još više.

- Koliko su mogućnosti da kosovski Srbi, zauzimanjem funkcija u institucijama, ostvaruju svoja prava i uticaj?

I bez tog maksimuma, i bez zvučnih funkcija, mogućnosti Srba u kosovskim institucijama su ogromne. Njima je zagarantovano, po Ustavu Kosova, bar jedno ministarsko mjesto, kao i bar deset mjesta u parlamentu. Opšta decentralizacija proširila je nadležnosti, što znači da imamo ingerencije nad sudstvom i policijom na lokalnom nivou. Zatim, lokalne zajednice mogu da donose zakone i ubiraju takse. Obrazovanje je za srpsku zajednicu, po Ustavu, po planu i programu Republike Srbije. Kada je riječ o zdravstvu, novcem Kosova obavezna je izgradnja kliničko zdravstvenih centara u svim većim srpskim sredinama. Zagarantovan je budžet za srpsku zajednicu.

- Da li je Srbima sa Kosova, s minimumom poslanika i ministara, nešto zagarantovano?

I minimum poslanika i ministara iz redova Srba predstavlja za kosovske Albance i pripadnike drugih manjinskih zajednica nemogućnost da, po Ustavu, donesu zakone ili bilo kakvu odluku bez našeg pristanka, to jest glasova.

- Vlada Srbije smatra da nije dobro za Srbe da učestvuju na predstojećim kosovskim izborima, jer se nisu stvorili odgovarajući uslovi.

Vrlo dobro znamo kakvi su uslovi na Kosovu i to ne treba da nam kažu ni Vlada Srbije ni predsjednik Republike. Mi tamo živimo, da vas podsjetim. Stoga, plašim se, ukoliko ne učestvujemo na ovim izborima, da ćemo se začauriti u seoskim sredinama na Kosovu i to je nešto što će postepeno da dovede do iseljavanja pripadnika srpske zajednice, što dalje znači da neće biti smisla ni za kakvu politiku.

- Da li je riječ možda o taktici srpske vlade pred predstojeći dijalog Beograda i Prištine?


Kosovo se uvijek zloupotrebljavalo za ostvarenje uskopolitičkih interesa. Te strategije se baziraju na procentima koliko će ko dobiti na izborima. Takva taktika je pogubna za srpski narod sa Kosova. U protekle tri godine, koliko smo na vlasti, od najuticajnijih zemalja EU i Amerike smo imali veliku pomoć, za razliku od države Srbije koja nam ni u čemu nije pomogla. Paradoksalno je da sam se ja u protekle tri godine vidio dva puta sa predsjednikom SAD, a da se nijednom nisam video s prvim čovjekom Srbije. I to je predsjednik Amerike tražio da se vidi sa mnom. U februaru bi trebalo ponovo da se vidim sa njim. To je od velikog značaja za Srbe sa Kosova i neću tu šansu nikada propustiti.

- Kako ocjenjujete odnos sa kosovskim zvaničnicima u kontekstu predstojećeg dijaloga?

Prištinska strana ima svoju platformu. Ona je manje-više poznata široj javnosti, za razliku od beogradske strane, u čije planove niko nije upoznat.

(24sata.info)