U tajnim depešama objavljenim na " Wikilieksu" vidi se da su američke diplomate upozoravale da bi kolebanje Evropske unije i njihova slabost mogli da učvrste srpsku kontrolu nad sjevernim dijelom Kosova.


Sjedinjene Američke Države, proizilazi, strahuju da će Evropa potpasti pod pritisak Srba da se Kosovo podjeli, na način, na koji su diplomate upozorile da bi mogao da inicira etničko nasilje.

Tajne američke depeše koje je objavio " Wikilieks" pokazuju da su srpski zvaničnici privatno govorili Washingtonu i Evropskoj uniji da Vlada Kosova nikad neće steći punu kontrolu nad Kosovom, čime su indirektno "gurali" ka podjeli.

Amerikanci su se oštro suprotstavili onome što su vidjeli kao usaglašenu i upornu kampanju srpskog predsjednika Borisa Tadića za podjelu Kosova, koja bi, ako se uspješno obavi, poništila deceniju spoljne politike SAD.

Otkako je NATO bombardovao srpske snage na Kosovu prije 11 godina, i skoro tri godine nakon što je Kosovo već nezavisno, beskompromisnost Srbije i njeni svakodnevni napori da učvrsti kontrolu nad sjeverom Kosova, mogu da "zapale" etnički konflikt, upozorila je Ambasada SAD i zvanični Washington.

Beograd bio svjestan da je Kosovo izgubljeno

Dok je Srbija u javnosti stalno potrvđivala da nikad neće prihvatiti ili priznati nezavisno Kosovo, depeše otkrivaju da je Beograd bio svjestan da je Kosovo izgubljeno i da će Tadićeve ambicije o priključenju EU ispaštati ako nastavi sa upornim stavom u pogledu Kosova.

"Tadić je rekao (evropskom izaslaniku za Balkan i Iran i političkom savetniku Robertu) Cooperu da priznaje da treba da postoji stepen jasnoće za bilo kakav ishod, svjestan da EU neće biti voljna da prihvati još jednu državu poput Kipra, kao članicu", navodi se u dokumentima.

"SAD i EU razmatrale da vojnom silom da priključe sjever Kosova"

Jovan Ratković, savjetnik Borisa Tadića za spoljnu politiku i ključni zvaničnik za pregovore o Kosovu sa zapadnim diplomatama, rekao je aktuelnoj ambasadorki SAD u Beogradu Mary Warlick da Srbi na sjeveru Kosova nikad neće da private kosovsku vladu.

“Ti ljudi nisu nikada živeli s Albancima, nikad se nisu osjećali kao dio Kosova i neće prihvatiti vlast Prištine”, rekao je Ratković  Warlickovoj u februaru ove godine.

“Beograd ne pokušava da promjeni stvarnost za kosovske Albance, ali bi promjena stvarnosti za kosovske Srbe takođe djelovala destabilizirajuće”, naveo je on.

Ratković je dodao da su SAD i EU razmatrale "vojnu intervenciju" da na silu prisajedine sjeverno Kosovo.
 
"Ako se ne bude reagovalo na vrijeme, sjeverno Kosovo biće izgubljeno i ponovo će se otvoriti Pandorina kutija etničkih konflikta iz devedesetih godina", napisao je tadašnji ambasador SAD na Kosovu Christopher Dell ove godine.

"Pravo je vrijeme da se okončaju godine nemira na sjeveru i da se izmjeni dinamika sve čvršće podjele između sjevera i ostatka Kosova… Trenutna situacija je neodrživa i razarajuća. Cilj je da se zaustavi raspadanje".

Građani Kosova ovog vikenda idu na glasanje na dugo očekivanim izborima, koji predstavljaju dalji korak ka boljoj državi.

Podjela je velika tema kampanje, a analitičari i diplomate čekaju da vide koliko će kosovskih Srba izaći na glasanje.

Zvaničnici u Beogradu upozorili su Amerikance i Evropljane da će svaki pokušaj da nametnu integraciju sjevernom Kosovu, oko srpskog uporišta grada Mitrovice, zahtjevati vojne snage NATO i dovesti do destabilizacije regiona.

"Možemo da očekujemo etničke sukobe i žrtve"

"Srbijom su do 2008. vladali nacionalisti pod premijerom Vojislavom Koštunicom, koji je učvrstio kontrolu nad sjeverom Kosova i zavjetovao se da neće biti predaje. Nade na zapadu su bile velike da će dogovor biti postignut sa Tadićevim prozapadnim demokratama", navode američka dokumenta.

Međutim, iako je prozapadna Tadićeva vlada bila bolja od svog prethodnika na mnogo načina, generalni parametri srpske politike po pitanju Kosova su ostali nepromjenjeni, izvjestila je američka ambasada na Kosovu potpredsednika SAD Joseph Baiden uoči njegove posjete Kosovu prošle godine.
 
Ove godine Amerikanci su izvjestili da je Tadićeva politika ka sjevernom Kosovu postala “znatno agresivnija”. Zamrznuti konflikt na sjeveru Kosova ostaje, kako se ukazuje, najveća prijetnja bezbjednosti i sigurnosti.

Taj region je "baza za ilegalne srpske paralelne strukture" i zapljusnut je švercom i organizovanim kriminalom.
"Ovo je realna prijetnja ka podjeli Kosova, unazađivanje decenije američke politike", navodi se u poverljivom dokumentu, uz prognozu:

"Možemo da očekujemo redovne etničke sukobe – sa pratećim žrtvama, uključujući međunarodne mirovne snage".