Snijeg koji je sinoć nakon velike kiše i vjetra zabjeleo cio prizrenski region a u planinskim mjestima ima ga i do desetak centimetara - kao da je pao na vrijeme. Karavani automobila, zastava, zurli i gočeva i čega ne još večeras u ponoć završavaju  sa obilaskom i najzabitijih mjesta ovog dijela Kosova. Predstoji predizborna šutnja pred vanredne parlamentarne izbore prekosutra u nedjelju.

Danas će se i  u Prizrenu , Dragašu, i okolnim mjestima održati posljednji mitinzi. Biće to još jedna prilika da predstavnici poličkih subjekata zatraže i glasove biračima kako bi došli u parlament da bi im, kako svi obećavaju, pomogli da bolje žive, izgrade infrastrurne objekti i čega još ne. 
 
A šta je pokazao ovaj desetodnevni period perdizborne kampanje. Najprije profilisaniji način organizovanja mitinga i predizbornih skupova. Osim ekscesa u Žuru kada su, kako je javljeno, četiri lica povređena nožem, ali ne zbog politike nego međusobnih razmirica, bušenja guma u cijeloj ulici gdje živi jedan od bošnjačkih kandidata za poslanika u Prizrenu, za druge incidente javnost nije obavještena.
 
Koliko je Prizren važan za političare iz većineske albanske zajednice svjedoći i podatak da je čelnik PDK  i ministar u ostavci Hashim Thaçi, sa najbližim saradnicima, često boravio u gradu na Bistrici. Istina  malo manje i Isa Mustafa predsednik LDK.
 
Plakati su posebna pricča. Osim po ulicama, zgradama ovom prilikom i Kaljaja, tvrđava iznad grada, dobila je svoje mjesto u predizbornoj kampanji. Na samoj tvrđavi psotavljana je slika , dugačka možda desetak metara, predsjednika AKR-a Behxheta Pacollija i vidi se skoro iz svih uglova Prizrena. Ispod tvrđave na velikom kamenu postavlejna je istina nešto manja i slika čelnika PDK Hashima Thaçija. 
 
Ko će pobjediti ovdje veliko je pitanje. Ima različitih komentara i pretpostavki.
 
Jedno je sigurno. Političari su uspjeli da privuku veliku pažnju i zaintrigiraju birače da u što većem broju iziđu na ove izbore.
 
A kako to.
 
Obećanja su jedno, ali su mnogi shvatili da se glas ne dobija samo od obećanja. Mnogi Albanci su se, naime,  prijavili na listama manjinskih zajednica i pokušaće da tako sa nekoliko puta manjim glasovima zauzmu neka od njihovih zagarantovanih mjesta u parlamentu Kosova.
 
Potencijalnim biračima se dijele namirnice a u nekim planinskim sredinama, kao sto je Gora, i mekinje za stoku.
 
Ove predizborne skupove karakteriše još jedna novina. Mnogi od kandidata ističu kako oni nisu političari, ali se kandiduju da pomognu narodu. Kažu da su oni stručnjaci i humani ljudi. Imaju, kažu neki od njih, i džipove i sve što im treba, ali im je cilj da dođu u parlament i bore se za narod i njihova prava.
 
Sa druge strane i ako iz iste partije ili kolicije, najprije naglašavaju pod kojim su oni brojem a tek onda pod kojim rednim brojem je njihov politički subjekt.
 
Kako će se sve ovo odraziti na birače , prekosutra u nedjelju, ostaje da se vidi. Pripreme nadležnih organa su pri kraju. Ista situacija je i sa onima koji će nadgledati izbore ispred stranaka ili drugih subjekata.

Refki Alija