Komandant KFOR-a general Erhard Buhler izrazio je uvjerenje da izbori na Kosovu neće izbori imati bilo kakav uticaj na bezbjednosnu situaciju i da je Policija Kosova (PK) savršeno u stanju da vodi proces.

Buhler  je izjavio da je uvjeren da situacija ne može da se rješi samo vojnim sredstvima, nego zahtjeva političko rješenje. Jedna stvar je sigurna: miroljubivo rješenje u interesu budućih generacija zahtjeva učešće svih zajednica na Kosovu.

Upitan da li će biti preduzete posebne mjere za izbore kako bi se garantovala bezbjednost, on je odgovorio:

"Ne mislim da je neophodno da KFOR preduzima bilo kakve posebne mjere. Policija Kosova je savršeno sposobna da preuzme zadatak obezbjeđivanja izbora. Međutim, bićemo uključeni u planiranje procesa bezbjednosnog koncepta i bićemo spremni u fazi realizacije da svim svojim kapacitetima podržimo PK, i uvjeren sam da je Policija Kosova savršeno u stanju da vodi proces. Kada je već riječ o tome, ako se pojavi pretnja, KFOR će, kao uvijek, biti spreman da preduzme sve potrebne mjere. "

Na pitanje Kakva je bezbjednosna situacija u ostalim enklavama sa srpskom većinom na Kosovu Buhler je izjavio da ima osećaj je da je situacija vrlo dobra:

"Kada se sjetim atmosfere i situacije koju smo imali ne tako davno, sada stvari izgledaju mnogo bolje. Imam osjećaj da su kosovski Srbi tamo uzeli svoje živote u sopstvene ruke i da gledaju na budućnost sa više povjerenja nego u prošlosti".